dinsdag 7 februari 2012

Shadow Painting

Shadow Painting is een hele leuke en simpele manier van verven. In dit artikel leg ik alles even uit. Let wel op, er zijn erg veel foto's. 
Ik heb geprobeerd om het zo duidelijk mogelijk neer te zetten.

 Dit is de liner die je nodig hebt. Eigenlijk is dit een van de belangrijkste dingen bij shadow painting. Je zet een lijn met dit materiaal en daarbinnen breng je de verf aan. Als alles droog is verwijder je dit weer. Zo houdt je een witte lijn over. 

 Als je begint met shadow painting is het leuk om een boekje te kopen. Er zijn genoeg boekjes met ontzettend veel voorbeelden en patronen om over te trekken. Ook staan de technieken goed omschreven. 

 Je hebt ook een lichtbak nodig. Deze bakjes worden bij meerdere creatieve bezigheden gebruikt. 

 Ook is er speciaal papier. Al denk ik dat het op aquarel papier ook wel gaat. Nu moet het wel doorschijnen als je de tekening met de lichtbak over gaat nemen. 

 Er is ook effectzout. Hiermee kun je leuke effecten aanbrengen in je verf. Verderop zul je hier nog meerdere foto's van zien. 

 Primer gebruik je om met shadow paint op canvas doek te schilderen. Zo blijft het materiaal ook aan het doek hechten. Als je dit niet gaat doen, heb je ook geen primer nodig. 

 De verf zit in deze potjes. Er zijn veel verschillende kleuren te krijgen. Ik heb een aantal basis kleuren. Daarmee kun je al leuke dingen maken. En natuurlijk kun je ook mengen.
Op de achterkant staat een strookje met de kleur. 

 Het is handig om een bordje of ander bakje te hebben waar je je verf op doet. Je moet de verf namelijk mengen met water. Dat kun je beter niet steeds in het potje doen. En ook als je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt, is direct werken uit een potje niet handig. 

 Je hebt ook penselen nodig in verschillende diktes. Ik gebruik gewoon penselen die ik ook voor andere schildertechnieken gebruik. Een aantal penselen komt zelfs van de action, dat werkt hiervoor prima. 


Dit is de hele techniek. Je kiest een tekening uit en die leg je op de lichtbak. Daarna leg je je papier erover en gebruikt de liner om de lijnen van de tekening over te trekken. Zorg dat je een lampje gebruikt die vel genoeg is. Ook is het misschien handig om het vast te plakken met schilderstape, zodat je niet gaat schuiven. Ik heb hier een roos gekozen. De liner moet helemaal droog zijn, voordat je met de volgende stap verder gaat. Ik maak vaak een serie van verschillende tekeningetjes, als ik dan klaar ben met de laatste kan ik de eerste gaan schilderen, want die is dan alweer droog. Ik omschreef hierboven al dat het handig is om de verf uit het potje te halen. Het is heel dun. Je steekt je penseel in de verf en stipt de verf op je bordje.


Hier zie je 2 verschillende technieken die je kunt doen. Wat ikzelf het mooist vind is eerst het papier net te maken met water en daarna de verf aan te brengen. Je kunt dan mooi de kleur verschuiven en laten vervagen. Dat zie je links. Rechts zie je hoe ik de verf op droog papier heb aangebracht. Nu is de kleur veel egaler. Soms is dat een leuke techniek, maar ik vind de linker mooier. Zo krijg je een prachtig vloeiend effect.
 Hier zie je het effect zout. Dat werkt alleen als je genoeg water hebt gebruikt. Je legt het zout erop. Het zout trekt de kleur aan en hierdoor onstaan leuke kringen in de verf. Ik vind dit vooral voor een achtergrond mooi. Wat minder voor een lijn tekening.

 Hier zie je mijn roos, de liner is nu droog. Nu kan je beginnen met inkleuren. Ik maak de vlakken eerst nat met water, zorg dat je niet teveel water gebruikt. Anders gaat het water en de verf over in het volgende vakje en mengen de kleuren.

 Je brengt een klein beetje verf aan en kunt het alle kanten opschuiven. Je kunt alleen aan de rand een wat donkerder kleur aanbrengen of heel veel kleur over het hele vlak. Eigenlijk is het een kwestie van durven en proberen. Je merkt vanzelf wat je het mooiste vind.

 Hier zie je dat ik 2 verschillende kleuren blauw heb gebruikt. In sommige vakken heb ik ze gemengd. Hier en daar heb ik de randen wat donkerder gelaten.  Het zier er nu nog wat vreemd uit, maar ik laat verderop het eindresultaat zien. Met een stukje keukenpapier of tissue kun je ook weer wat verf of water weghalen. Daardoor je stukjes lichter maken. Zo krijg je nog meer verschil in kleur intensiteit.

Ik heb hier de blaadjes groen gemaakt en alles goed laten drogen. Als het je te lang duurt kun je de föhn erbij pakken en het drogen een handje helpen. Als alles goed droog is kun je de liner eraf trekken. Dit vind ik zelf een leuk werkje. Kijk alles goed na, er wil wel eens een klein stukje ergens blijven zitten. 


En dit is het eindresultaat, ik zie dat ik hier en daar toch net iets over de liner ben gegaan. Je zou nu ook een achtergrond kunnen maken, maar ik heb deze alleen als voorbeeld gemaakt om stap voor stap te laten zien wat het shadow painten in houdt. Hieronder volgen nog vele meer voorbeelden, zodat je de mogelijkheden goed kunt zien. 
  Dit zijn 2 voorbeelden van tekeningen die ik zelf op internet heb gevonden en heb uitgeprint. 
Nog wat voorbeelden. Hier zie je ook het effectzout terug. Ik denk dat bij groen er een bruine toon uitkomt, dat vond ik niet zo mooi. Ik had dit probleem nog niet eerder gezien bij een andere kleur. Misschien is het zout ook te oud, ik heb geen idee. Het effect is wel leuk, je moet alleen de bruine plekjes wegdenken.

En hier 2 kaartjes die het eindresultaat zijn. Ik heb eens een hele serie gemaakt als kerstkaartjes. Heel erg leuk. Je kunt het materiaal kopen bij pipo's. En in de betere hobby zaak. Het is niet moeilijk en als je niet echt handig bent, maar toch creatief bezig wilt zijn is dit misschien wat voor jou. Ook is het heel leuk om met kinderen te doen.

20 opmerkingen:

 1. He leuk Anika, komt mij bekend voor. Erna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pfff is er nog iets wat jij NIET kunt?? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heb ik ook gemaakt kerstballen mooi

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, bij mijn schilderij waren de kleuren binnen 2 weken
  opgelost, heb je een tip voor mij? Was op kanvas niet op papier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je moet op gewone canvas eerst een primer doen, dat is ook te koop bij de shadow paint spulletjes. Hij staat ook in dit artikel. Hoop dat het dan werkt.

   Verwijderen
 5. Echt heel mooi :) voor al het hartje met love en zo er in :)Waar op het ne had je die gevonden zou die graag voor op mijn slaapkamer willen maken in het groot :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor je leuke blog!
  Je legt het ook erg goed uit.
  ik vond de sleutelhanger, de pittenzak en dit een erg leuk idee

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo,

  Ik heb een paar jaar geleden een paar dingen gemaakt met shadowpaint. Maar ik heb er eigenlijk geen tijd voor. Dus ik heb het op marktplaats gezet, zodat ik er iemand anders blij mee kan maken.
  Ik weet niet of het iets voor jou is. Het is een groot pakket met 22 flesjes shadowpaint (deels nog niet open, verder bijna vol) en nog wat liner, contourpaint, papier, een boek over shadowpaint: hollands glorie, tekenpuntjes, en nog wat dingen.

  Ik weet niet of ik dit hier zo neer mag zetten, anders sorry hiervoor. Maar ik maak er graag iemand blij mee die er nog wat mee kan.

  groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, ik reageer wel een beetje laat, maar ben je nog in het bezit van deze spullen?

   Verwijderen
 8. Dat is prima hoor. Ik heb alleen genoeg spullen hiervan, gebruik het namelijk ook niet iedere dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Waar kocht jij je materiaal voor het shadow painten ?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het bij pipoos gekocht, maar ik weet niet of ze het nog steeds verkopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Moet je alleen het papier van schadowpaint gebruiken, is er geen goedkopere soort

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Sorry dat ik zo laat laat reageer. Nee, je hoeft niet perse shadowpaint papier te gebruiken. Je kunt natuurlijk ook bij aquarel papier kijken. Maar daarmee heb ik niet zoveel geëxperimenteerd. Dat is ook weer zoeken naar goed papier en dat kan een duur grapje worden. Maar ik denk dat aquarel papier ook goed gaat, want in principe is het ongeveer dezelfde methode.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. kan je ook een gewone primer uit de verfwinkel gebruiken?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dat weet ik niet, maar ik als het met aquarelverf wil, dan lukt het met shadow paint ook. Ongeveer het zelfde materiaal. Als het lukt, zou je dan ff willen reageren.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb een setje gekocht op de kreadoe van de week. Met jouw uitleg ga ik er wel komen!!
  Thnx!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. heb een vraagje in verband met de liner , hoelang op voorhand kun je de tekening me tliner opzetten , waarom ik het vraag is omdat wij eind december vertrekken naar Bali en wij daar in het kindertehuis dit samen met de kinderen willen doen en aanleren , dus zou ik graag wat voorbereiden en kan dit , want de rest lukt ginder wel
  bedankt

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik ben zelf ook nog op zoek naar shadowpaint spulletjes dus als er nog mensen zijn die er vanaf willen hou ik me aanbevolen

  BeantwoordenVerwijderen